Süssünk kenyeret otthon!

Már rég óta keresgélek olyan kenyér receptet ami viszonylag gyors és finom. Jelentem megtaláltam. Azóta csak itthon sütöm a kenyeret, mert nagyon finom, nem is pepecselős (mondjuk azt azért hozzáteszem, hogy nekem itthon van dagasztógépem). Kipróbáltam olyan változatot is, hogy a liszt 1/3-a helyett graham lisztet tettem bele, úgy is nagyon finom és mutatós lett.

Házi kenyér

Hozzávalók:
500g liszt
1 tk cukor
3,5 dl víz
17 g élesztő
1 ek olaj
2 tk só
margarin a forma kikenéséhez

Elkészítése:
A lisztet kimérem közepére egy kis mélyedést készítek, ebbe teszem a cukrot,
1 dl langyos vizet és az élesztőt. Ha kicsit felfutott az élesztő akkor beleteszem
a sót, az olajat és még, kb 2-2,5 dl langyos vizet és összegyúrom. Ha már szép egynemű a tészta akkor félreteszem letakarva keleszteni míg duplájára nem kel. Addig kivajazom kilisztezem a jénai tálam alját. Én ezt a kenyeret
egy 28x19x8 cm nagyságú jénaiban sütöm. Ha megkelt a tészta kiszedem az asztalra, és kenyeret formázok belőle és a jénai tálba teszem hagyom
kb 10-15 percet állni. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra. Miután állt a tészta bevágom a kenyér tetejét, vízzel lekenem és a jénai tálam fedőjének belső felét is bevizezem. Ráteszem a tetejét majd a sütőbe teszem. 15 perc elteltével leveszem a tetejét, és még tovább sütöm 25 percig. Amikor megsült, kiveszem
a formából, rácsra teszem és a tetejét még egyszer átkenem vizes ecsettel. Ezzel kész is a finom házi kenyér. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Segítségül a kenyér formázásához itt egy videó:

Ha tetszett a bejegyzés, katt a tetszik vagy a megosztás gombra és azért,
hogy ne maradj le a következő bejegyzéséről sem, keresd fel facebook oldalam a http://www.facebook.com/zsukaphoto/ címen! Köszönöm!

Hozzászólás “Süssünk kenyeret otthon!”

Vélemény, hozzászólás?